Η Ρόδος πρότυπο βιώσιμου τουρισμού παγκοσμίως


Η ανάδειξη της Ρόδου ως του πρώτου βιώσιμου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως σε βάθος πενταετίας βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας που υλοποιούν από κοινού η TUI, ο οργανισμός TUI Treatment Foundation και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου TUI στο νησί των Ιπποτών. Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό και αφορά την ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων που θα διασφαλίσουν τον βιώσιμο τουρισμό.

«Η συνεργασία με την TUI είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στη Ρόδο, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και στην Ελλάδα», είπε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Η πρώτη φάση του προγράμματος, ο προϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ο Γ. Χατζημάρκο, εστιάζει στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στη διαχείριση των αποβλήτων και στην ανακύκλωση.

Η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τουρισμού στο νησί που πρόκειται να περιοριστεί σημαντικά μέσω νέων εφαρμογών αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας σε δεύτερο χρόνο, έτσι ώστε να καταστούν η Ρόδος και εν γένει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως πρότυπα για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των επόμενων έργων που προβλέπονται στο πλαίσιο του φιλόδοξου undertaking του Co-Lab, ο Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι ένα μέρος των πόρων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η «πράσινη» οικονομία και ως εκ τούτου τα έργα που έχουν σχεδιαστεί συνάδουν με τη φιλοσοφία του.

Στη συνεισφορά του τουρισμού σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν. «Χωρίς τουρισμό οι προορισμοί στερούνται επενδύσεων και άμεσων δαπανών από τους ταξιδιώτες. Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει σχεδόν καμία βάση για οικονομική ευημερία στους περισσότερους προορισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της TUI, επισημαίνοντας ότι το Co-Lab (μια σύμπτυξη των λέξεων collaboration-συνεργασία και laboratory-εργαστήριο) μπορεί να λειτουργήσει ως εργαστήριο για τον βιώσιμο τουρισμό του μέλλοντος.

Στο Co-Lab θα συνεργαστούν η τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίροι για την εξεύρεση λύσεων καθώς και για την ανάπτυξη και την εφαρμογή τους στη Ρόδο, με απώτερο στόχο την προώθηση του βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου. Πυξίδα για τη δράση του Co-Lab θα είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Ρόδος μπορεί να αποτελέσει το προσχέδιο του επιτυχημένου μετασχηματισμού της βιωσιμότητας του τουρισμού», είπε ο Τόμας Ελερμπεργκ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TUI Care Basis και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, επισημαίνοντας ότι ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία θα επωφεληθεί από το Co-Lab. Τόνισε, δε, ότι το TUI Care Foundation θα εστιάσει ιδιαίτερα σε πρωτοβουλίες που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Οπως επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, στόχο αποτελεί η ανάδειξη της Ρόδου ως υποδείγματος βιώσιμου τουριστικού προορισμού που θα αντιγράψει όλος ο κόσμος, καθώς η βιωσιμότητα του προορισμού θα αποτελεί νούμερο 1 τάση για τον ταξιδιώτη για τα επόμενα πολλά χρόνια. Τόνισε, δε, ότι το νησί των Ιπποτών θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί φέτος τους επισκέπτες του νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και όλοι προετοιμάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. «Τον χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού», είπε χαρακτηριστικά.

Supply backlink

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας κρούει η Ευρωπαϊκή Ενωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ (HOTREC – European Association of Hotels, Dining places and Cafés in Europe), καλώντας το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβει μέτρα σχετικά με τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, προκειμένου […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση Ryanair από το «Ελ. Βενιζέλος»

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που άφηνε αιχμές κατά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), της Fraport Greece, που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, και της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθούν, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair γνωστοποίησε χθες την αποχώρησή της από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ουσιαστικά η απόφαση της Ryanair αφορά […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, οι πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού Συνταξιούχων eΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos-ghia-sintaksioukhoys-e-efka-prwin-oaee Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Σάββατο 06.08.2022 και ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όσοι υπέβαλαν αίτηση έχουν δικαίωμα […]

Read More