Υψηλές πληρότητες και τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Σεπτέμβριο


Με μέση πληρότητα που διαμορφώθηκε περίπου στο 63,6% για τα ξενοδοχεία που ήταν ανοιχτά και μέση τιμή στα 93 ευρώ ολοκληρώθηκαν οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την έρευνα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Την εβδομάδα 13/9-19/9, η μέση πληρότητα έφτασε το 63,3% για τα ανοιχτά ξενοδοχεία και το 60,6% για το σύνολο των ξενοδοχείων, ενώ η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου διαμορφώθηκε στα 90 ευρώ, με τον μέσο αριθμό κρατήσεων ανά ξενοδοχείο να ανέρχεται σε 20. Συγκεκριμένα για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, η πληρότητα ανήλθε στο 57%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εποχικής λειτουργίας μονάδες διαμορφώθηκε στο 66%.

Η εικόνα του Σεπτεμβρίου

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που λειτουργούσαν προσέγγισε το 64%, ωστόσο, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε μικρή μείωση και διαμορφώθηκε στο 63,3%, διατηρώντας πάντως τη δυναμική του πρώτου μήνα του φθινοπώρου. Δυναμική που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος, σε επίπεδο πληρότητας, κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το διάστημα 14 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου, κατά το οποίο το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπέρασε το 59%, δείχνοντας και τη φετινή τάση των ταξιδιωτών να παρατείνουν ή και να μεταφέρουν -λόγω της πανδημίας και της πορείας των εμβολιασμών- τις διακοπές τους για το φθινόπωρο.

Η μέση τιμή διάθεσης από τα 98 ευρώ τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 90 ευρώ. Ωστόσο, η μέση τιμή των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας. Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή για τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία ανήλθε σε 106 ευρώ, όταν η αντίστοιχη τιμή στα συνεχούς λειτουργίας διαμορφώθηκε στα 73 ευρώ.

Ο Αύγουστος, το γερό «χαρτί» του ελληνικού τουρισμού, έκλεισε με τη μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία να είναι στο 77%. Η τουριστική κίνηση έφτασε στο peak της τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, από τις 9 έως τις 15 του μήνα, όταν και η πληρότητα των μονάδων ξεπέρασε οριακά το 80%. Η μεγαλύτερη τιμή διάθεσης καταγράφηκε ωστόσο την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου, όταν και έφτασε για τα συνεχούς λειτουργίας τα 78 ευρώ και για τα εποχικής τα 134 ευρώ.

Οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο

Ικανοποιητική είναι, την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τον Οκτώβριο, με περισσότερες από 1,2 εκατ. αεροπορικές θέσεις να έχουν προγραμματιστεί για τους προορισμούς πρώτης γραμμής της χώρας μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Restoration Tracker για τον ελληνικό τουρισμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Η πλειονότητα των αεροπορικών θέσεων έχει προγραμματιστεί για την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πληρότητα στα μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς κυμαίνεται βάσει των κρατήσεων στο 40%-50% και βαίνει μειούμενη προς το τέλος του μήνα.

Supply url

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η Ρόδος πρότυπο βιώσιμου τουρισμού παγκοσμίως

Η ανάδειξη της Ρόδου ως του πρώτου βιώσιμου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως σε βάθος πενταετίας βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας που υλοποιούν από κοινού η TUI, ο οργανισμός TUI Treatment Foundation και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου TUI στο νησί των Ιπποτών. Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Συμφωνία Κικίλια με την DER Touristik για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Τα πλάνα για αύξηση των προορισμών στην Ελλάδα και του αριθμού των επισκεπτών παρουσίασε ο CEO του γερμανικού συμφερόντων ομίλου DER Touristik, Soren Hartman σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Ο όμιλος, ο οποίος το 2021 παρουσίασε αύξηση 16% σε σχέση με το 2019 στον αριθμό επισκεπτών που έφερε στην […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Roadshows για τον ελληνικό τουρισμό σε 10 γερμανικές πόλεις

Με στόχο την περαιτέρω προβολή και προώθηση στη γερμανική αγορά των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποικιλομορφίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όλες τις εποχές του χρόνου, η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας συμμετείχε σε ενημερωτικές εκδηλώσεις-roadshows που διοργάνωσε η εξειδικευμένη εταιρεία Expipoint σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας κατά το διάστημα 1-19 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΤ έλαβε μέρος στα […]

Read More