Ολοι εναντίον όλων για τη μειωμένη «πίτα» του καλοκαιριού


Όλο και μικραίνει η τουριστική σεζόν και φέτος και μαζί μικραίνει και το κομμάτι της πίτας που περιμένει να καρπωθεί το κάθε ξενοδοχείο. Οι μηδενικές ακόμη κρατήσεις αλλά και η συνολική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αλλά και οι χώρες της ΕΕ από τις οποίες περιμένουμε τους τουρίστες στέλνουν πιο πίσω την έναρξη της σεζόν, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι δεν βλέπουν να ανοίγει η πλειονότητα των μονάδων πριν από τον Ιούνιο. 

Φέτος όμως το νέο στοιχείο είναι ότι θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία και επομένως ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ενός σχετικά μικρού αριθμού τουριστών θα ενταθεί, με αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, φέτος μπορεί τα βασικά νούμερα του ελληνικού τουρισμού να είναι καλύτερα από το 2019 (περισσότεροι τουρίστες, περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις), όμως δεν θα καλύτερα τα πράγματα για όλα τα ξενοδοχεία. Θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά κλινών αυτή τη φορά, καθώς περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Παράλληλα θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορεί λ.χ. ένα ξενοδοχείο να κατάφερε να λειτουργήσει με καλές πληρότητες το 2020 και να αποφύγει τη μεγάλη οικονομική ζημιά, δύσκολα όμως θα την αποφύγει φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), πέρυσι, μετά το lockdown, επαναλειτούργησαν  2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) και 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου). 

Το ανησυχητικό για τα ξενοδοχεία είναι ότι χάνουν από ό,τι φαίνεται και τον Μάιο. Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, το άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων στη Κρήτη προγραμματίζεται για τον Ιούνιο. Επίσης τόσο η Ρόδος όσο και η Κρήτη δεν έχουν ακόμη καταγράψει μια σταθερή ροή κρατήσεων καθώς η επιδημία κορυφώνεται στις χώρες πηγές του ελληνικού τουρισμού όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και άλλες.

Αναφορικά τώρα με τους πρώτους τουρίστες που λέγεται ότι έφτασαν στη χώρα μας από Γερμανία ή Ισραήλ, αυτοί είναι μάλλον ακριβοθώρητοι καθώς είναι ελάχιστοι, αν εξαιρέσουμε κάποια τηλεοπτικά συνεργεία σε Ρόδο και Κρήτη που ασχολούνται με τα γυρίσματα τηλεοπτικών ριάλιτι.

Resource connection

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η Ρόδος πρότυπο βιώσιμου τουρισμού παγκοσμίως

Η ανάδειξη της Ρόδου ως του πρώτου βιώσιμου τουριστικού προορισμού παγκοσμίως σε βάθος πενταετίας βρίσκεται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας που υλοποιούν από κοινού η TUI, ο οργανισμός TUI Treatment Foundation και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου TUI στο νησί των Ιπποτών. Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Συμφωνία Κικίλια με την DER Touristik για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Τα πλάνα για αύξηση των προορισμών στην Ελλάδα και του αριθμού των επισκεπτών παρουσίασε ο CEO του γερμανικού συμφερόντων ομίλου DER Touristik, Soren Hartman σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Ο όμιλος, ο οποίος το 2021 παρουσίασε αύξηση 16% σε σχέση με το 2019 στον αριθμό επισκεπτών που έφερε στην […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Roadshows για τον ελληνικό τουρισμό σε 10 γερμανικές πόλεις

Με στόχο την περαιτέρω προβολή και προώθηση στη γερμανική αγορά των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποικιλομορφίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όλες τις εποχές του χρόνου, η Υπηρεσία ΕΟΤ Γερμανίας συμμετείχε σε ενημερωτικές εκδηλώσεις-roadshows που διοργάνωσε η εξειδικευμένη εταιρεία Expipoint σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας κατά το διάστημα 1-19 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΤ έλαβε μέρος στα […]

Read More