Ολοι εναντίον όλων για τη μειωμένη «πίτα» του καλοκαιριού


Όλο και μικραίνει η τουριστική σεζόν και φέτος και μαζί μικραίνει και το κομμάτι της πίτας που περιμένει να καρπωθεί το κάθε ξενοδοχείο. Οι μηδενικές ακόμη κρατήσεις αλλά και η συνολική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αλλά και οι χώρες της ΕΕ από τις οποίες περιμένουμε τους τουρίστες στέλνουν πιο πίσω την έναρξη της σεζόν, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι δεν βλέπουν να ανοίγει η πλειονότητα των μονάδων πριν από τον Ιούνιο. 

Φέτος όμως το νέο στοιχείο είναι ότι θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία και επομένως ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ενός σχετικά μικρού αριθμού τουριστών θα ενταθεί, με αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, φέτος μπορεί τα βασικά νούμερα του ελληνικού τουρισμού να είναι καλύτερα από το 2019 (περισσότεροι τουρίστες, περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις), όμως δεν θα καλύτερα τα πράγματα για όλα τα ξενοδοχεία. Θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά κλινών αυτή τη φορά, καθώς περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Παράλληλα θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορεί λ.χ. ένα ξενοδοχείο να κατάφερε να λειτουργήσει με καλές πληρότητες το 2020 και να αποφύγει τη μεγάλη οικονομική ζημιά, δύσκολα όμως θα την αποφύγει φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), πέρυσι, μετά το lockdown, επαναλειτούργησαν  2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) και 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου). 

Το ανησυχητικό για τα ξενοδοχεία είναι ότι χάνουν από ό,τι φαίνεται και τον Μάιο. Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, το άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων στη Κρήτη προγραμματίζεται για τον Ιούνιο. Επίσης τόσο η Ρόδος όσο και η Κρήτη δεν έχουν ακόμη καταγράψει μια σταθερή ροή κρατήσεων καθώς η επιδημία κορυφώνεται στις χώρες πηγές του ελληνικού τουρισμού όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και άλλες.

Αναφορικά τώρα με τους πρώτους τουρίστες που λέγεται ότι έφτασαν στη χώρα μας από Γερμανία ή Ισραήλ, αυτοί είναι μάλλον ακριβοθώρητοι καθώς είναι ελάχιστοι, αν εξαιρέσουμε κάποια τηλεοπτικά συνεργεία σε Ρόδο και Κρήτη που ασχολούνται με τα γυρίσματα τηλεοπτικών ριάλιτι.

Resource connection

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας κρούει η Ευρωπαϊκή Ενωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ (HOTREC – European Association of Hotels, Dining places and Cafés in Europe), καλώντας το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβει μέτρα σχετικά με τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, προκειμένου […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση Ryanair από το «Ελ. Βενιζέλος»

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που άφηνε αιχμές κατά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), της Fraport Greece, που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, και της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθούν, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair γνωστοποίησε χθες την αποχώρησή της από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ουσιαστικά η απόφαση της Ryanair αφορά […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, οι πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού Συνταξιούχων eΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos-ghia-sintaksioukhoys-e-efka-prwin-oaee Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Σάββατο 06.08.2022 και ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όσοι υπέβαλαν αίτηση έχουν δικαίωμα […]

Read More