Ολοι εναντίον όλων για τη μειωμένη «πίτα» του καλοκαιριού


Όλο και μικραίνει η τουριστική σεζόν και φέτος και μαζί μικραίνει και το κομμάτι της πίτας που περιμένει να καρπωθεί το κάθε ξενοδοχείο. Οι μηδενικές ακόμη κρατήσεις αλλά και η συνολική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα αλλά και οι χώρες της ΕΕ από τις οποίες περιμένουμε τους τουρίστες στέλνουν πιο πίσω την έναρξη της σεζόν, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι δεν βλέπουν να ανοίγει η πλειονότητα των μονάδων πριν από τον Ιούνιο. 

Φέτος όμως το νέο στοιχείο είναι ότι θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία και επομένως ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ενός σχετικά μικρού αριθμού τουριστών θα ενταθεί, με αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος, φέτος μπορεί τα βασικά νούμερα του ελληνικού τουρισμού να είναι καλύτερα από το 2019 (περισσότεροι τουρίστες, περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις), όμως δεν θα καλύτερα τα πράγματα για όλα τα ξενοδοχεία. Θα υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά κλινών αυτή τη φορά, καθώς περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν. Παράλληλα θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των προορισμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μπορεί λ.χ. ένα ξενοδοχείο να κατάφερε να λειτουργήσει με καλές πληρότητες το 2020 και να αποφύγει τη μεγάλη οικονομική ζημιά, δύσκολα όμως θα την αποφύγει φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), πέρυσι, μετά το lockdown, επαναλειτούργησαν  2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) και 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου). 

Το ανησυχητικό για τα ξενοδοχεία είναι ότι χάνουν από ό,τι φαίνεται και τον Μάιο. Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, το άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων στη Κρήτη προγραμματίζεται για τον Ιούνιο. Επίσης τόσο η Ρόδος όσο και η Κρήτη δεν έχουν ακόμη καταγράψει μια σταθερή ροή κρατήσεων καθώς η επιδημία κορυφώνεται στις χώρες πηγές του ελληνικού τουρισμού όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και άλλες.

Αναφορικά τώρα με τους πρώτους τουρίστες που λέγεται ότι έφτασαν στη χώρα μας από Γερμανία ή Ισραήλ, αυτοί είναι μάλλον ακριβοθώρητοι καθώς είναι ελάχιστοι, αν εξαιρέσουμε κάποια τηλεοπτικά συνεργεία σε Ρόδο και Κρήτη που ασχολούνται με τα γυρίσματα τηλεοπτικών ριάλιτι.

Resource connection

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Μεγάλα πονταρίσματα από tour operators και αεροπορικές στον ελληνικό τουρισμό

Το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό momentum έχουν σπεύσει να επωφεληθούν μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και ισχυροί tour operators, που διευρύνουν τα προγράμματα τους και ανακοινώνουν την έναρξη νέων δρομολογίων μία ανάσα πριν από την περίοδο αιχμής της θερινής σεζόν. Η έντονη ζήτηση που καταγράφεται για τη χώρα μας και παραπέμπει στο 2019, τη χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Λείπουν χιλιάδες εργατικά χέρια στον ελληνικό τουρισμό

«Η Ελλάδα θέλει να φτάσει φέτος το ρεκόρ της προ κορωνοϊού εποχής στον τουρισμό. Ποιος όμως θα φτιάχνει τα κρεβάτια, θα μαγειρεύει και θα ανακατεύει τα ποτά Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ λείπουν 50.000 εργαζόμενοι», αναφέρει δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου RedaktionsNetzwerk Deutschland. Το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στη Χαλκιδική, την Κρήτη, […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Οι πέντε περιφέρειες που εισπράττουν τα περισσότερα τουριστικά έσοδα

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία, το 2021 το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 9.390,2 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3.525,9 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 166,3%, γνωστοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 6.183,9 εκατ. ευρώ ή 143,2%) από αυτή των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά […]

Read More