Δύο νάρκες απειλούν τη φετινή τουριστική σεζόν


Σε δύο μείζονος σημασίας προκλήσεις για τον τουρισμό αναδεικνύονται η αύξηση του κόστους ζωής και η έλλειψη προσωπικού, με φόντο ένα περιβάλλον στο οποίο η Ευρώπη εκτιμάται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission – Etc), ότι θα καταγράψει ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης στο 70% του 2019.

Κι ενώ η ταξιδιωτική ζήτηση στη Γηραιά Ήπειρο παραμένει ισχυρή, οι αποταμιεύσεις -οι οποίες αναμενόταν να ενισχύσουν την ανάκαμψη- έχουν συρρικνωθεί εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής, ως απόρροια της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Επιπλέον, η απότομη έκρηξη των τιμών στα καύσιμα επηρεάζει άμεσα και το κόστος του ταξιδιού, κάτι το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει τους Ευρωπαίους σε επαναπρογραμματισμό των διακοπών τους, επιλέγοντας πιο οικονομικές λύσεις διαμονής ή πιο κοντινές χώρες, σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους μεταφοράς.

Ως εκ τούτου, τα ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων αναμένεται να συνεχίσουν να κινούν την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού, σε αντίθεση με τις αγορές μεγάλων αποστάσεων, που εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά.

Πάντως, δεδομένης της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης κατά το 2022, οι ελλείψεις προσωπικού ταλανίζουν τον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί μπορεί να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση που καταγράφεται αυτό το καλοκαίρι.

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού διαπιστώνεται τόσο στον τομέα της φιλοξενίας όσο και στον κλάδο των αερομεταφορών. Περίπου 190.000 εργαζόμενοι στην αεροπορία απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια επιταχύνουν τις προσλήψεις, θεωρείται απίθανο ο κλάδος να μπορέσει να ανταποκριθεί εντός της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου. Ο αντίκτυπος αυτής της έλλειψης έγινε αισθητός ήδη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με τα αεροδρόμια να μειώνουν τον αριθμό των πτήσεων για να μετριάσουν το ταξιδιωτικό χάος που αναμένεται να συνεχιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς αρκετοί αερομεταφορείς ανακοινώνουν απεργίες και ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Παρ’ όλ’ αυτά, η επιθυμία για ταξίδια φαίνεται ότι θα επικρατήσει τη φετινή σεζόν, με την Etcetera να προβλέπει ότι η Ευρώπη θα ανακτήσει φέτος το 70% της ταξιδιωτικής ζήτησης πριν από πανδημία.

Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία (-8%), η Σερβία (-10%) και η Τουρκία (-14%) σημειώνουν την ισχυρότερη ανάκαμψη σε επίπεδο αφίξεων τουριστών. Στον αντίποδα, η γεωγραφική εγγύτητα της Λετονίας με τη Ρωσία επιβραδύνει την τουριστική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία (-63%). Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται επίσης Σλοβακία και Τσεχία, με την μείωση των αφίξεων να υπερβαίνει το 50% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Resource url

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, οι πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού Συνταξιούχων eΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos-ghia-sintaksioukhoys-e-efka-prwin-oaee Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Σάββατο 06.08.2022 και ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όσοι υπέβαλαν αίτηση έχουν δικαίωμα […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Μεγάλα πονταρίσματα από tour operators και αεροπορικές στον ελληνικό τουρισμό

Το θετικό για τον ελληνικό τουρισμό momentum έχουν σπεύσει να επωφεληθούν μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και ισχυροί tour operators, που διευρύνουν τα προγράμματα τους και ανακοινώνουν την έναρξη νέων δρομολογίων μία ανάσα πριν από την περίοδο αιχμής της θερινής σεζόν. Η έντονη ζήτηση που καταγράφεται για τη χώρα μας και παραπέμπει στο 2019, τη χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Λείπουν χιλιάδες εργατικά χέρια στον ελληνικό τουρισμό

«Η Ελλάδα θέλει να φτάσει φέτος το ρεκόρ της προ κορωνοϊού εποχής στον τουρισμό. Ποιος όμως θα φτιάχνει τα κρεβάτια, θα μαγειρεύει και θα ανακατεύει τα ποτά Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ λείπουν 50.000 εργαζόμενοι», αναφέρει δημοσίευμα του δημοσιογραφικού δικτύου RedaktionsNetzwerk Deutschland. Το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Υπάρχουν πολλές κενές θέσεις στη Χαλκιδική, την Κρήτη, […]

Read More