Δύο νάρκες απειλούν τη φετινή τουριστική σεζόν


Σε δύο μείζονος σημασίας προκλήσεις για τον τουρισμό αναδεικνύονται η αύξηση του κόστους ζωής και η έλλειψη προσωπικού, με φόντο ένα περιβάλλον στο οποίο η Ευρώπη εκτιμάται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission – Etc), ότι θα καταγράψει ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης στο 70% του 2019.

Κι ενώ η ταξιδιωτική ζήτηση στη Γηραιά Ήπειρο παραμένει ισχυρή, οι αποταμιεύσεις -οι οποίες αναμενόταν να ενισχύσουν την ανάκαμψη- έχουν συρρικνωθεί εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής, ως απόρροια της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Επιπλέον, η απότομη έκρηξη των τιμών στα καύσιμα επηρεάζει άμεσα και το κόστος του ταξιδιού, κάτι το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει τους Ευρωπαίους σε επαναπρογραμματισμό των διακοπών τους, επιλέγοντας πιο οικονομικές λύσεις διαμονής ή πιο κοντινές χώρες, σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους μεταφοράς.

Ως εκ τούτου, τα ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων αναμένεται να συνεχίσουν να κινούν την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού, σε αντίθεση με τις αγορές μεγάλων αποστάσεων, που εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά.

Πάντως, δεδομένης της ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης κατά το 2022, οι ελλείψεις προσωπικού ταλανίζουν τον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί μπορεί να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση που καταγράφεται αυτό το καλοκαίρι.

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού διαπιστώνεται τόσο στον τομέα της φιλοξενίας όσο και στον κλάδο των αερομεταφορών. Περίπου 190.000 εργαζόμενοι στην αεροπορία απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον παρά το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια επιταχύνουν τις προσλήψεις, θεωρείται απίθανο ο κλάδος να μπορέσει να ανταποκριθεί εντός της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου. Ο αντίκτυπος αυτής της έλλειψης έγινε αισθητός ήδη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με τα αεροδρόμια να μειώνουν τον αριθμό των πτήσεων για να μετριάσουν το ταξιδιωτικό χάος που αναμένεται να συνεχιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς αρκετοί αερομεταφορείς ανακοινώνουν απεργίες και ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Παρ’ όλ’ αυτά, η επιθυμία για ταξίδια φαίνεται ότι θα επικρατήσει τη φετινή σεζόν, με την Etcetera να προβλέπει ότι η Ευρώπη θα ανακτήσει φέτος το 70% της ταξιδιωτικής ζήτησης πριν από πανδημία.

Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία (-8%), η Σερβία (-10%) και η Τουρκία (-14%) σημειώνουν την ισχυρότερη ανάκαμψη σε επίπεδο αφίξεων τουριστών. Στον αντίποδα, η γεωγραφική εγγύτητα της Λετονίας με τη Ρωσία επιβραδύνει την τουριστική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία (-63%). Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται επίσης Σλοβακία και Τσεχία, με την μείωση των αφίξεων να υπερβαίνει το 50% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Resource url

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η ενεργειακή κρίση απειλεί τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας κρούει η Ευρωπαϊκή Ενωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ (HOTREC – European Association of Hotels, Dining places and Cafés in Europe), καλώντας το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβει μέτρα σχετικά με τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, προκειμένου […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Το παρασκήνιο πίσω από την αποχώρηση Ryanair από το «Ελ. Βενιζέλος»

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που άφηνε αιχμές κατά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), της Fraport Greece, που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, και της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθούν, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair γνωστοποίησε χθες την αποχώρησή της από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ουσιαστικά η απόφαση της Ryanair αφορά […]

Read More
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αναρτήθηκαν οι δικαιούχοι για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, οι πίνακες Δικαιούχων, Ωφελουμένων και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού Συνταξιούχων eΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos-ghia-sintaksioukhoys-e-efka-prwin-oaee Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Σάββατο 06.08.2022 και ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Όσοι υπέβαλαν αίτηση έχουν δικαίωμα […]

Read More