10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επαναμόλυνσης με την Ομικρον


Συγκριτικά στοιχεία για τη σοβαρότητα της νόσησης σε ασθενείς με στελέχη Όμικρον, Βήτα και Δέλτα παρέχουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή τους έκθεση αναφέρουν πως προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον έχουν λιγότερο σοβαρή κλινική εικόνα από τη Δέλτα, αλλά δεκαπλάσια πιθανότητα επαναμόλυνσης.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν μία σειρά από μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, διευκρινίζοντας, πάντως, πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης εκτίμηση της σοβαρότητας.

Όπως αναφέρουν, τα αρχικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική, που δεν έχουν πλήρως αναλυθεί, δείχνουν ότι -παρά τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον- τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν χαμηλότερα (4,9%) σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα (18,9% με Βήτα, 13,7% με Δέλτα).

Λιγότεροι ασθενείς με Όμικρον είχαν σοβαρή νόσο (28,8%), σε σύγκριση με τα κύματα Βήτα (60,1%) και Δέλτα (66,8%). Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη ότι το 73% του ενήλικου πληθυσμού στην περιοχή είχε ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό πριν από την κυριαρχία της Όμικρον. Ο τρόπος αποτύπωσης των στοιχείων – σημειώνουν οι ειδικοί του ECDC- δεν ευνοεί την πλήρη αξιολόγηση του φαινομένου.

Επικαλούμενοι αναφορά του Βρετανικού Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) τονίζουν πως τα άτομα που έχουν μολυνθεί από Όμικρον έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να επισκεφθούν ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο, από τα άτομα με μόλυνση από το στέλεχος Δέλτα.

Βρήκαν, επίσης, 65% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για ασθενείς με Όμικρον που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και μειωμένο κίνδυνο κατά 81% για όσους είχαν λάβει τρεις δόσεις, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

Supply hyperlink

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ

Γεια σας είμαι η εκδότρια, συντάκτρια και δημοσιογράφος του <a href="https://femens.gr">femens.gr</a>. Ένα ιντερνετικο περιοδικό που μιλάει για όλους και για όλα. Απευθύνεται σε όλους και τους εκφράζει όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΟΣΜΟΣ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ανθεκτικό μύκητα που εντοπίστηκε σε ελληνικά νοσοκομεία

Με αφορμή χτεσινά δημοσιεύματα σχετικά με το παθογόνο Candida auris στα νοσοκομεία της χώρας ο ΕΟΔΥ θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό ως προς τα κάτωθι: Η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά […]

Read More
ΚΟΣΜΟΣ

Διαξιφισμοί Παυλάκη-Πορτοσάλτε για εμβολιασμούς και ευθύνες

«Μέχρι τον Σεπτέμβρη μπορεί να έχουμε 2-3 επιδημίες ακόμα», προειδοποίησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.  Ο κ. Παυλάκης εξήγησε ότι οι περισσότεροι αναπνευστικοί ιοί δεν κάνουν ανοσία κατάλληλη για να σταματήσουν τη μόλυνση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επαναμόλυνση. Ως παράδειγμα έφερε τις αμέτρητες φορές […]

Read More
samsung-galaxy-s21-ultra-koryfeo-android-smartphone
ΚΟΣΜΟΣ

Samsung Galaxy S21 Ultra: Κορυφαίο Android smartphone

Το Samsung Galaxy S21 Ultra πρωτοστάτησε στην κατάταξη για τα καλύτερα τηλέφωνα Android το 2021, καθώς και οι θήκες κινητών. Συσκευάζει όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσατε ενδεχομένως να θέλετε σε ένα τηλέφωνο, ειδικά αν προτιμάτε μεγάλες οθόνες. Αν και υστερεί σε σχέση με άλλους κορυφαίους υποψήφιους, εξακολουθεί να είναι μια πολύ καλή συσκευή για […]

Read More